Biobased, circulaire producten met een negatieve CO2 footprint

Biobased barriers is een nieuw initiatief van Barrera, dat past in onze ambitieuze doelstellingen en plannen op het gebied van duurzaamheid. Het streven is om, waar mogelijk, producten vervaardigd van klassieke grondstoffen, te vervangen door o.a. biobased producten.
De partner van Barrera in deze omschakeling is Bio Based Supply, specialist in reststromen. Samen zijn we gestart met de ontwikkeling van circulaire producten met een negatieve CO2 footprint, waarvan het eerste product het schrikhek is.

Klimaat Akkoord Nederland Circulair
Nederland heeft zich, net als andere (EU) landen gecommitteerd aan de Europese doelstellingen om in 2030 50% circulair te zijn en in 2050 compleet circulair te zijn. Oftewel, 100%. De circulaire economie dient ervoor te zorgen dat er een significante CO2 reductie optreedt door onder andere grondstoffen zo lang en hoogwaardig mogelijk in de keten te houden. Deze doelstellingen zijn ingegeven door de eindigheid van fossiele grondstoffen en het effect dat de mensheid heeft op het milieu en de natuur. De circulaire economie wordt erkend als 1 van de oplossingen voor de huidige milieuproblematiek.

Circulaire samenwerking
Barrera en Bio Based Supply hebben specifieke biobased producten ontwikkeld en geproduceerd die bestaan uit reststromen die bestemd zijn voor verbranding of geen hoogwaardige toepassing hebben. Dit zijn kunststof reststromen die te vervuild zijn voor recycling en natuurvezels (bermgras) die gecomposteerd zouden worden waarbij broeikasgassen vrijkomen. Op deze manier worden de reststromen geupcycled, krijgen ze een hoogwaardige (biocomposiet) toepassing en wordt de afvaldruk verlaagd. Omdat er gewerkt wordt met reststromen wordt het gebruik van virgin materialen vermeden met alle positieve gevolgen van dien voor het milieu. Tevens zijn alle producten ook weer 100% recyclebaar en toepasbaar voor de productie van nieuwe biobased producten binnen het Bio Based Supply proces. Hierbij wordt met de klant afgesproken dat de ‘oude’ biobased producten bij de producent terecht komen zodat deze opnieuw toegepast kunnen worden.

Dit is mogelijk omdat Bio Based Supply het eigen productieproces in handen heeft en kan er dus gewerkt worden met de ‘oude’ producten als grondstof. Op deze manier worden er meerdere ketens gesloten en bestaat afval niet meer in het proces.
biobased

CO2-reductie potentieel
Door het toepassen van het biobased composiet kunnen er significante CO2-uitstoot reducties behaald worden. Zo zal er per ton biocomposiet 1,8 ton CO2 vastgelegd worden en daarmee niet uitgestoten worden.
Bermmaaisel neemt tijdens haar levensduur CO2 op. Door het te maaien en te laten drogen in de berm, ontstaat er een reststroom die verwerkt wordt tot grasvezel. Deze vezel is een grondstof die wordt toegepast in het biobased composiet.

bermgrasDoor de grasvezel toe te voegen aan de gerecyclede kunststof, wordt de grasvezel omkapseld door de kunststof. Daardoor kan het materiaal over een lange periode worden gebruikt en later weer worden hergebruikt. De combinatie van grasvezel en kunststof maakt het product significant sterker dan enkel een product dat gemaakt is van 100% kunststof. Het typische ‘hangen’ van 100% kunststof producten na een bepaalde tijd, wordt tegengegaan door de toevoeging van natuurvezels.

Wanneer het bermmaaisel wordt gecomposteerd, komt er ongeveer 1,8 kilogram CO2 vrij per kilo bermmaaisel. Dit wordt nu opgeslagen in het composietmateriaal en daarmee dus vermeden. Daarbij wordt in Nederland ongeveer 60% van al het ingezamelde plastic verbrand. Binnen onze producten worden een deel van deze plastic reststromen toegepast en daarmee niet verbrand. Hierdoor zal er per ton vermeden kunststof verbranding gemiddeld 1,5 ton CO2 vermeden worden. Op deze manier worden laagwaardige reststromen, die normaliter worden verbrand, hoogwaardig toegepast.  Daarbij worden ze bij her-inlevering bij Bio Based Supply, in samenwerking met Barrera, nog een cyclus binnen de keten gehouden. Een praktische, maar uiterst effectieve manier van grondstoffen circulair houden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem s.v.p. geheel vrijblijvend contact met ons op.